20 mei 2019

Terugblik Business Moments met Björn Kuipers

We kijken terug op een inspirerende Business Moments met fantastisch gezelschap van onder meer Björn Kuipers. Niet alleen gelouterd scheidsrechter, maar ook succesvol supermarktondernemer én een van onze co-investeerders!

Hij vertelde tijdens Business Moments over hoe je niets alleen kan, hoe je durf moet hebben en vertrouwen moet hebben in je team. Bekijk hier de video-impressie:

Björn Kuipers: scheids en ondernemer

We kennen Björn Kuipers vooral als internationaal topscheidsrechter, maar in het dagelijks leven leidt hij twee Jumbo-filialen in Twente. Hij is ook een begenadigd spreker. Zijn colleges gaan over presteren en het maximale uit jezelf en je team halen. Vorige week was Kuipers, zelf co-investeerder bij Momentum Capital, te gast op het hoofdkantoor in Amsterdam om voor 150 relaties te spreken.

Hij beweegt als een kat over het podium. Als het over voetbal gaat is zijn tred dynamisch alsof-ie op het veld staat. Wanneer ondernemerschap ter sprake komt, staat hij met beide benen stevig op de grond. In beide rollen is hij weloverwogen. Charismatisch. Snel van geest. Voorbereid. "Is er stress op het veld? " stelt Kuipers een retorische vraag. "Soms, niet altijd." Iedereen heeft leiding nodig en er zijn regels nodig om grenzen aan te geven. En daarmee is een Champions Leaguewedstrijd niet anders dan het leiden van een supermarkt. Op het videoscherm beelden van de WK 2018: de Braziliaanse speler Neymar heeft een verhitte discussie met Kuipers. De laatste laat zich niet intimideren. Ja, wij kijken misschien op tegen Lionel Messi, Sergio Ramos of Ronaldo, volgens Kuipers zijn het gewone mensen die hij net zo goed leiding moet geven als zijn personeel bij Jumbo.

Alles draait om voorbereiding

In het stadion gebeuren er soms wel andere dingen dan in de winkel. Zo zien we op het scherm een Champions Leaguewedstrijd waarin een overtreding wordt gemaakt op een speler van Real Madrid. We kunnen meeluisteren met de headsets van Kuipers en zijn arbitrageteam,(Team Kuipers). "Daar komt ie," roept zijn grensrechter. Kuipers vraagt aan de zaal: "Weten jullie wat hij bedoelt?" Eeehh, nee. Als de beelden verdergaan zien we Sergio Ramos - sterspeler en aanvoerder van De Koninklijke - druk gebarend op Kuipers afstormen. "Dat doet Ramos dus altijd, dat weten we. Mijn team bereid me voor," zegt Kuipers. Alles draait om voorbereiding, weten wat je te wachten staat. Want: samen bereik je meer dan alleen, doceert Kuipers. Zo gaat dat ook in het supermarktwezen. Bij het verdwijnen van de C-1000 formule runde Bjorn Kuipers drie filialen. Twee deed hij er van de hand en ging in zee met Jumbo. In 2014 werd zijn filiaal nog uitgeroepen als C-1000 van het jaar, maar met de nieuwe Jumbo in zijn woonplaats Oldenzaal ging het in eerste instantie mis.

Samen Sterker, Samen Winnen

Met rustige tred loopt Kuipers richting videoscherm en drukt op de afstandsbediening. We zien deels lege schappen. "Als je je zaken niet op orde hebt, dan komen de klanten niet meer," zegt hij. Zijn team draaide niet meer; het vertrouwen was weg: "Zonder dat kun je geen beslissingen nemen." Hij huurde expertise in, ging luisteren naar waar zijn medewerkers behoefte aan hadden en binnen een jaar werd hij uitgeroepen tot de beste Jumbo van Nederland. Dat past precies bij de mentaliteit van Kuipers. Zijn lezing heet dan ook: Samen Sterker, Samen Winnen Hoe een scheidsrechterteam tot beslissingen komt, start Kuipers een video van de Champions Leaguewedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach en Juventus. Kuipers staat bij de zijlijn. Er volgt een overtreding terwijl er iemand voor zijn neus staat. Vanuit de VAR-kamer klinkt: "GEEL!" "Nee," zegt een ander: "ROOD! Twee benen!" Kuipers reageert op het veld verbaasd, heeft niets gezien. "Ik sta dus slecht gepositioneerd," zegt hij. En ja, dan lijkt voetbal heel erg op ondernemen. Je moet zorgen dat je een goede positie kiest zodat je zaken kunt overzien. Hij richt zich tot de zaal: "Ik moet wel de juiste beslissing nemen. Wat te doen?" Linksvoor roept een vrouw: "Advies inwinnen." Als een kat beweegt hij naar haar plek. "Tijd winnen," zegt een man aan de andere kant. Kuipers beweegt of hij een wedstrijd fluit en snelt naar rechts. "Precies," zegt hij. "alleen moet ik in een wedstrijd wel beslissen in enkele seconden." Kuipers start de video en we zien hem naar het VAR-scherm lopen. Hij wikt en weegt, loopt het veld weer op. Normaal trekt hij geel uit zijn broekzak, maar om nog wat seconden te winnen grijpt hij naar zijn borstzak met het mapje met beide kleuren kaarten. Een slim voorbereide truc. En dan volgt de conclusie: Rood.

Aanpassen aan innovatie

De VAR, zegt hij, is een hulpmiddel om betere beslissingen te nemen. Technologie is ons leven binnengedrongen, niet meer te stoppen. Ook niet in het bedrijfsleven. "In een wereld van innovatie moet je je aanpassen. Je kunt niet tegen zijn, anders kom je niet meer mee." Na anderhalf uur besluit Björn Kuipers met de woorden: "Je bent altijd afhankelijk van anderen, samen kunnen we iets bereiken. Doe de dingen met de juiste focus en de juiste concentratie, durf te ondernemen. En ja, wees een beetje lief voor elkaar, gun elkaar succes. En kijk niet alleen naar wat er misgaat." Tijdens de borrel kijken we allemaal in ons glas. Dankzij Kuipers is-ie na drie slokken plots niet mee half leeg, maar half vol. ___ Wilt u op de hoogte blijven van toekomstige Business Moments? En ontvangt u graag updates over ontwikkelingen bij Momentum Capital? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief.