Leisure / 8 juni 2020

Majaland Kownaty breidt verder uit, ook in coronatijd

Majaland Kownaty heeft de deuren weer geopend. In de afgelopen weken is er hard gewerkt om het park ‘coronaproof’ te maken, zodat een bezoekje aan Majaland voor zowel gasten als personeel veilig is.

Waar De Efteling het moet doen met een derde van de capaciteit en theaters in Nederland slechts met dertig bezoekers per voorstelling, kijkt de Poolse overheid anders naar de herstart van de samenleving na de Covid-19 lockdown. “Hier mogen bioscopen de helft van hun stoelen bezetten en zetten supermarkten op korte termijn weer de deuren wagenwijd open, mits mensen mondkapjes dragen”, zegt asset manager Leisure Robert Rosinski. “Voor onder meer themaparken geldt dat er per bepaalde oppervlakte een aantal bezoekers naar binnen mogen. Majaland is groot genoeg volgens deze richtlijn en daarom is het park geopend op de normale capaciteit.”

Stormloop op tickets

Wel gelden de regels van social distancing, dus mogen er minder mensen tegelijk in attracties en is er plexiglas geplaatst bij afrekenpunten om personeel en bezoekers te beschermen. Alles voor de veiligheid, zodat bezoekers een ongestoorde fijne dag in Majaland Kownaty kunnen doorbrengen.

Maar durven ze nog wel te komen? De intentie om naar themaparken te gaan is er nog steeds, vertelt Robert Rosinski vanuit Polen. "Half mei startte De Efteling met de kaartverkoop. De toeloop op de website was zo groot dat er 24.000 mensen in de wachtrij stonden." Dezelfde stormloop op tickets was te zien bij de heropening van Disneyland Shanghai toen deze 11 mei heropende na drie maanden. “Je voelt aan alle kanten dat mensen eropuit willen. En ondanks de crisis hebben Polen altijd geld om iets met hun kinderen te doen. Hier bestaat een regeling om geboorte te stimuleren in de vorm van een kinderbijslag van zo’n 125 euro per kind per maand.”

Uitbreiding Majaland Kownaty klaar voor bezoekers

De tijdelijke sluiting is aangegrepen om verbouwingen en de bouw van nieuwe attracties versneld uit te voeren. Majaland is dan ook uitgebreid met twee nieuwe attracties: de Wickiezone en de Disk'O Coaster. Beide zijn zo goed als af en ook aan het horeca-gedeelte wordt de laatste hand gelegd. Nieuwe attracties maken het park nog aantrekkelijker, hetgeen goed is voor terugkerende bezoekers én het verantwoordt een eerste prijsstijging van de toegangskaarten. Daarbij zijn ook de grondwerkzaamheden voor de bouw van het Super-Wings gedeelte van start gegaan, dat volgend jaar april klaar moet zijn.

Waarde weinig aangetast door verstoring EBITDA

Misschien waren er even geen bezoekers, maar is hard doorgewerkt aan de uitbreiding van Majaland. Omdat het park haar deuren moest sluiten, is dat tijdelijk nadelig geweest voor de cashflow. Daarom is het de vraag of er dit jaar wederom een record EBITDA (40+% in 2019) opgetekend gaat worden. “Dat is spijtig, maar de echte waarde van de Leisure-portefeuille van Momentum zit in deze fase niet in de kaartverkoop van een enkel park, maar in de uitrol van de Plopsa-formule over heel Polen”. De bouw van de parken in Warschau (geplande opening 2022) en Gdansk (geplande opening 2023) gaan door volgens planning en de plannen voor een vierde park in Zuid-Polen zijn vergevorderd. “Omdat Polen weer toegankelijk is voor buitenlanders kunnen we de contractonderhandelingen voor het vierde park weer oppakken en handtekeningen gaan zetten”, aldus Rosinski .

De uitrol van de Plopsa-formule, met een flagshippark in Kownaty en drie satellietparken in de andere Poolse windstreken, is het fundament van de Leisure-portefeuille. En de uitrol loopt volgens schema. “De bouw van de nieuwe parken is strak gepland en we voorzien niet meteen grote vertragingen. Misschien zullen we tegen wat problemen aanlopen wat betreft de levering van materialen, maar vooralsnog zien we geen problemen", aldus de asset manager. Vreemd genoeg zou de coronacrisis ook nog een paar meevallers met zich mee kunnen brengen, omdat de grondstofprijzen zijn gedaald.