doneereendorp

3 mei 2020

DoneerEenDorp, een initiatief van Martijn van Rheenen: eerste locatie in Den Haag in aanbouw

Bij de uitbraak van het coronavirus heeft Momentum Capital oprichter Martijn van Rheenen samen met een groep ondernemers het lot aangetrokken van de vele dak- en thuislozen die hard getroffen worden in deze crisis. Het heeft geleid tot een opvangdorp op het parkeerterrein van ADO Den Haag waar dakloze coronapatiënten tijdelijk kunnen wonen en medische zorg genieten.

Door de maatregelen van de regering moesten opvanglocaties sluiten en eindigden vele mensen op straat. Een quickscan in Den Haag leidde tot het inzicht dat veel dak- en thuislozen ook door het virus waren getroffen. DoneerEenDorp nam contact op de Haagse GGD en gemeente en bood aan om een noodlocatie in te richten.

"Omdat we de slagkracht hebben"

Zoals Martijn van Rheenen het op de website Doneereendorp.nl zegt: “We zijn geen stichting en ook geen bedrijf. We vragen geen geld. We doneren samen een dorp, omdat we de slagkracht hebben om dat te doen. We regelen de middelen: van containers om in te wonen tot sanitaire voorzieningen en de logistiek om alles op zijn plek te krijgen. Als het staat en bewoonbaar is, dragen we het over aan de professionals, aan de gemeentes en lokale hulpdiensten.”

In een openhartig interview met het AD vertelt Martijn van Rheenen over zijn drijfveer: "Ik heb zelf meegemaakt hoe het is als je geen huis hebt. Ik kan me voorstellen dat dat echt verschrikkelijk is nu. Ik lig daar wakker van,” zegt hij. ,,Dus ik doe wat. En dat doe ik belangeloos. Als je niet uitlegt waar dat bij mij vandaan komt, dan snappen mensen het niet.”

Wethouder is ontzettend blij

In het nooddorp kunnen vijftig dak- en thuisloze coronapatiënten in ‘thuisisolatie’ om te genezen onder begeleiding van De Kessler Stichting. De Haagse wethouder Bert van Alphen (maatschappelijke opvang) in het AD: "Ik ben ontzettend blij dat wij dit dankzij DoneerEenDorp en de Kessler Stichting zo snel kunnen realiseren.” 

Donaties

Op de website DoneerEenDorp.nl is het mogelijk om ook en donatie te doen, dat kunnen tafels, stoelen en banken zijn. Alles is welkom om deze noodlijdende mensen te helpen. Er is nog veel nodig omdat er op veel meer plekken in Nederland behoefte is aan corona-zorglocaties voor dak- en thuislozen.

Hartverwarmend

En helpen deed u al. Tijdens het webinar over de toekomstvisie van Momentum, vroeg Martijn of er relaties waren die ziekenhuisbedden hadden, die o zo nodig zijn. Hoe mooi was het dat binnen vijf minuten die bedden geregeld waren! Hartverwarmend dat onze co-investeerders zo'n maatschappelijke betrokkenheid tonen bij een kwetsbare groep mensen in nood.