Lighting / 28 april 2021

Coronavirus-bestrijdende led-lichtbuis ontwikkeld door Seaborough en Aurora Lichtwerke

Het lichtinnovatiebedrijf Seaborough en het Duitse verlichtingsbedrijf Aurora Lichtwerke hebben samen een led-buis ontwikkeld die Covid-19-virusdeeltjes kan vernietigen en in alle bestaande tl-armaturen past. De ‘Aurosun’ led-buis past de gepatenteerde Biovitae technologie toe, die een bewezen antiviraal en antibacterieel reinigend effect heeft door de emissie van specifieke frequenties van het zichtbare lichtspectrum. De bedrijven verwachten deze innovatie in september van dit jaar op de markt te brengen. Seaborough is een dochteronderneming van Momentum.

 

Dr. Roland Michal, CEO van Aurora Lichtwerke (l) en Pieter Six, CEO van Seaborough (r), tekenen de overeenkomst om de ‘Aurosun’ led-buis samen op de markt te brengen.

Continue en veilige verlichting
De ontsmettingstechnologie kan veilig en continu worden gebruikt terwijl kamers in gebruik zijn, waarmee deze innovatie zich onderscheidt van oplossingen op basis van UV-C-licht, dat schadelijk is voor mensen. De continue ontsmetting van binnenruimten door Aurosun is een zeer effectieve oplossing om bacteriële of virale infecties te voorkomen en te onderdrukken. Deze werkt namelijk wanneer het risico op besmetting het grootst is: in aanwezigheid van mensen die zowel verspreiders als doelwitten zijn van bacteriën en virussen. De Biovitae-technologie zelf is een uitvinding van het Italiaanse bedrijf NextSense (bedrijf van de P&P Group), een industriële en commerciële partner van Aurora Lichtwerke.

Universeel toepasbaar
De Aurosun buis past in bestaande verlichtingsbuisarmaturen dankzij de gepatenteerde technologie genaamd oneTLed, eigendom van Seaborough. Led-buizen vervangen in toenemende mate klassieke tl-buizen die giftig kwik bevatten en veel meer energie verbruiken. In de EU zullen de productie en het gebruik van fluorescerende tl-verlichting in 2023 worden uitgefaseerd. De vervanging van deze verouderde technologie door led-buizen zal worden versneld door de gezamenlijke ontwikkeling van Aurora Lichtwerke en Seaborough.

Twee technologieën combineren
Pieter Six, CEO van Seaborough legt uit: “Door twee sterke technologieën te combineren in één oplossing dragen we bij aan de strijd tegen het Covid-19-virus en helpen we de giftige klassieke tl-buis overbodig te maken. Met onze oneTLed-technologie kunnen we ervoor zorgen dat deze uitvinding in praktisch alle bestaande verlichtingsbuisarmaturen past, wat de snelle acceptatie ervan zal vergemakkelijken.”

Veilig voor mens en dier
Dr. Roland Michal, CEO van Aurora Lichtwerke: “Met Seaborough hebben we de juiste partner gevonden om led-buizen compatibel te maken ter vervanging van tl-buizen in armaturen. Door gebruik te maken van Aurosun buizen resulteert dit in een upgrade van bestaande armaturen op basis van fluorescentielampen. Het armatuur zal nu een actieve rol spelen bij het ontsmetten wanneer het een kamer verlicht. En dit is veilig voor mens en dier.'”

Goed voor klimaat
Martijn van Rheenen, oprichter van Seaborough en CEO van aandeelhouder Momentum Capital, benadrukt de urgentie: "Samen zijn we in staat om een verlichtingsoplossing te bieden die verschillende serieuze uitdagingen tegelijk kan aanpakken. Terwijl het coronavirusdeeltjes bestrijdt, draagt deze led-buis bij aan de doelstellingen om klimaatverandering te voorkomen en het gebruik van giftige chemicaliën stop te zetten."