Leisure / 11 december 2020

Bouw Majaland Warschau gestart

Op 11 december 2020 gaven we samen met de Plopsa Group, nabij de Poolse hoofdstad, het startschot voor de bouw van het tweede Poolse Plopsa-park, Majaland Warschau. Het gaat om een investering van 30 miljoen euro, waarmee de totale investering in Polen de 100 miljoen euro overstijgt.

Eind september 2018 openden we het allereerste Plopsa-park in Polen, in het grensgebied met Duitsland nabij Berlijn: Majaland Kownaty. Hiermee wilden we vooral de leemte aan vrijetijdsbestemmingen voor families in Polen invullen. De vooropgestelde doelen werden vlot behaald. De EBITDA in de eerste twee openingsjaren bedroeg maar liefst 40%.

Naar het voorbeeld van Majaland Kownaty, kondigden we vorig jaar aan opnieuw samen met de Plopsa Group te investeren in de bouw van een tweede Poolse Plopsa-park, deze keer in de hoofdstad Warschau. Het idee voor Majaland Warschau, een investering van 30 miljoen euro, was geboren. Op 11 december 2020 werd dan ook het officiële startschot voor de bouw van het nieuwe park gegeven. De grond waarop gebouwd zal worden, werd aangekocht van Ceetrus: eigenaar en commercialiseerder van de Auchan winkelcentra en retailparken.

Founder Martijn van Rheenen is blij met de resultaten: "We zijn trots om samen met de Plopsa Group onze succesformule uit te breiden door het realiseren van Majaland Warschau, met wederom miljoenen mensen binnen handbereik. Daarnaast zijn we uiteraard dankbaar voor de samenwerking met Ceetrus wat zorgt voor een geweldige kans om shopping en entertainment te combineren. Het is een belangrijke stap in het opbouwen van een portfolio van themaparken in een land waar dergelijke parken zeldzaam, maar zeer gewild zijn."

De Plopsa Group telt ondertussen acht parken: vijf in België, één in Nederland, één in Duitsland en Majaland Kownaty in Polen. Daarnaast opent in België binnenkort ook het allereerste Plopsa Hotel haar deuren.

"We zijn blij dat we dit opnieuw samen met Momentum Capital kunnen realiseren.", licht Steve Van den Kerkhof - CEO van de Plopsa Group - toe. "De bouw van het eerste park was een grote uitdaging omdat we iets ongezien en vernieuwends in Polen deden. Ondertussen hebben we veel geleerd. Deze learnings nemen we mee naar het nieuwe park in Warschau. Majaland Warschau zal, zoals de naam al doet vermoeden, gedomineerd worden door het populaire karakter Maya De Bij. Daarnaast krijgen Wickie De Viking en Heidi ook een prominente plaats in het park. De buitenzone zal volledig gewijd zijn aan Super Wings. Dit maakt de beleving compleet anders dan in een klassiek pretpark.”, besluit Van den Kerkhof.

Voor de realisatie van het project doen we opnieuw een beroep op de Belgische bouwgroep CFE, die zelf ook in Polen actief is.

“Majaland zal deel uitmaken van een innovatief complex voor gemengd gebruik, genaamd Project Góraszka. Deze plek zal binnenkort een van de best bereikbare plaatsen in de agglomeratie van Warschau worden. In de nabije toekomst zullen de S17-snelweg en de zuidelijke ringweg om Warschau (S2) worden voltooid, en het knooppunt van deze twee routes zal zich in de buurt van de investering bevinden.”, stelt Jean-Christophe Bonnois, directeur van de ontwikkelings-, promotie- en investeringsafdeling van Ceetrus Polen.