Water / 1 mei 2024

Amerikaanse Sudoc brengt watertechnologie naar Europese markt

Game changer op het gebied van waterreiniging vestigt zich in Amsterdam

Het Amerikaanse Sudoc - prijswinnende startup in watertechnologie - heeft 6 miljoen dollar aan extra kapitaal opgehaald voor verdere internationale groei. Als eerste stap op de Europese markt opent zij binnenkort haar deuren in Amsterdam. Sudoc krijgt daarbij hulp van de Amsterdamse impactinvesteerder Momentum Capital, die de 6 miljoen dollar investering voor haar rekening neemt. Sudoc heeft duurzame chemische oplossingen voor waterzuivering ontwikkeld en gepatenteerd waarmee industrieën en consumenten hun verbruik van water, reinigingsmiddelen en energie structureel kunnen verminderen. De onderneming ontving haar initiële startkapitaal van het Amerikaanse family office Hunter Lewis. Sudoc's stap naar de Europese markt werd vandaag aangekondigd in SanFrancisco op de Imagine H2O StartUp Summit in het Google Community Space Center.

De gepatenteerde zogenoemde TAML-katalysatoren van Sudoc maken chemische reacties exponentieel efficiënter, waardoor het bedrijf duurzame en krachtige schoonmaakproducten kan maken met minder en schone chemicaliën. Ook maakt het waterbehandelingssystemen efficiënter, effectiever en minder energie-intensief. Sudoc breidt momenteel haar schoonmaakproductlijn uit en lanceert nieuwe oplossingen voor onder meer de kledingschoonmaaksector via het merk Dot. Met het merk Neat heeft Sudoc aangetoond dat haar oplossingen zogeheten elektrochemische behandelingssystemen aanzienlijk kunnen verbeteren, waardoor 90% van de energiekosten kan worden bespaard.

Scott Bryan (links op foto), president van waterinnovatie accelerator Imagine H2O, werkt sinds 2023 samen met Sudoc aan internationale groei: "We feliciteren Sudoc met deze aanzienlijke investering door Momentum Capital. Het bevestigt de potentie van Sudoc's unieke oplossing en laat de groei zien van een ecosysteem rond watertechnologie. We kijken ernaar uit om met Sudoc en Momentum samen te werken en bij te dragen aan hun inspanningen op het gebied van waterbehandelingssystemen en het verbeteren van onze kostbare watervoorraden."

Roger Berry (rechts op foto), CEO van Sudoc: "In 2023 konden wij laten zien hoe ons platform van gepatenteerde katalysatoren een reeks oxidatieprocessen drastisch kan verbeteren. Nu we ons hebben bewezen in de schoonmaakindustrie met een aantal succesvolle producten voor lastige schoonmaakproblemen, zijn we blij met de steun van Imagine H2O bijonze inspanningen om de impact op het gebied van waterbehandeling uit te breiden. We zijn er trots op dat we op de Imagine H2O StartUp Summit mogen aankondigen dat Momentum Capital met ons investeert in watertechnologie. Samen verbeteren we de behandeling van waterbronnen en de kwaliteit van water, met een focus opkostenverlaging en efficiëntie."

Martijn van Rheenen, oprichter en CEO van Momentum Capital: "Wij zijn zeer verheugd over dit partnership met Sudoc. Haar chemische oplossingen bieden een efficiëntere,effectievere en duurzamere manier om schoon water te genereren dat we hard nodig hebben voor de industrie én voor consumenten. We hebben eerder samengewerkt met Roger en zijn onder de indruk van zijn leiderschap en inspanningen om deze bijzondere technologie te vermarkten. Met dit partnership zet Momentum Capital een eerste en grote stap in de ontwikkeling van duurzame oplossingen in watertechnologie. We zijn er trots op deel uit te maken van Sudoc's missie om chemie in balans te brengen met de natuur."

Over Sudoc
Sudoc is een innovatieve startup in de chemische industrie die een duurzame en krachtige chemische oplossing ontwikkelt die in veel toepassingen beter presteert dangiftige chemicaliën. TAML®-moleculen zijn uitgevonden aan het Carnegie Mellon University Institute for Green Science door Dr. Terry Collins en zijn teams. De oplossing isgebaseerd op een proces waarbij wordt nagebootst hoe enzymen in de menselijke lever werken. Deze TAML®-moleculen vertegenwoordigen een nieuwe klasse katalysatoren die algemeen verkrijgbare oxidanten exponentieel reactiever en effectiever maken. Het eerste merk van Sudoc, Dot - Dilute Oxidation Technology™ - gebruiktdeze chemie om een reeks uitdagende reinigingsproblemen aan te pakken, waaronder schimmelvlekken. Sudoc's tweede merk NEAT™ - a New Environmental Approach toTreatment - gebruikt deze chemie om waterverontreinigingen te behandelen en te zuiveren. De missie van Sudoc is om oplossingen te bedenken die beter presteren dangiftige chemicaliën, zodat die laatste van onze planeet kunnen verdwijnen.
Sudoc is geprezen door het toonaangevende vakblad voor de chemische industrie C&EN, het vooraanstaande innovatietijdschrift Fast Company, het gerenommeerde non-profit instituut op milieugebied Biomimicry Institute en de toonaangevende waterinnovatie-accelerator Imagine H20. Sudoc is ook de winnaar van de 2023 Aquatech InnovationAward for Green Chemistry uitgereikt in Amsterdam.
Het team van Sudoc heeft als uitgangspunt: goed doen door goed te doen. www.sudoc.com
 
Over Momentum Capital
Momentum Capital is een impact incubator die sinds bijna twee decennia investeert in ondernemingen die door technologie en positionering het verschil maken. Momentum Capital maakt met visie en ondernemerschap unieke bedrijven duurzaam groot. Met business partners, joint ventures en co-investeerders is meer dan 1 miljard euro aan waarde gecreëerd (enterprise value), vrijwel zonder extern krediet. Verspreid over zes technologie scale-ups en een veelvoud aan industriële en leisure projecten, zijn in departicipaties ruim 300 mensen werkzaam. www.momentumcapital.nl