Leisure / 14 september 2022

PERSBERICHT: Bouwovereenkomst getekend met Belgische beursgenoteerde CFE voor de bouw van derde themapark in Polen van Plopsa Group – Momentum Leisure joint venture

De Panne België, 12 September 2022 - De joint venture van Plopsa Group en Momentum Leisure (onderdeel van Momentum Capital) hebben een bouwovereenkomst ondertekend met de Belgische beursgenoteerde onderneming CFE, voor de bouw van een themapark in Gdansk. Het betreft het derde park dat CFE voor de Joint Venture gaat bouwen in Polen.

CFE heeft het in 2018 geopende Majaland Kownaty in de grensstreek met Duitsland nabij Berlijn gebouwd en het sinds dit jaar geopende Majaland Warschau. De beide parken tezamen verwelkomen 600.000 bezoekers per jaar. Het nieuwe park in Gdansk zal naar verwachting tegen de zomer van 2024 haar deuren openen en 300.000 bezoekers per jaar aantrekken. Met de bouw is een investering gemoeid van 27,5 miljoen euro. Met de drie parken samen is het streven meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar aan te trekken. In het zeer familie georiënteerde Polen heeft de leisure industrie een marktomvang van ruim 17 miljard euro.

Derde themapark
Momentum Leisure CEO Martijn van Rheenen: “De bouw van ons derde themapark in Polen, ditmaal in Gdansk vormt onderdeel van onze totaalstrategie in Centraal- en Oost-Europa. Momentum Leisure heeft de ambitie om daar de leidende partij te zijn in het lokaliseren, thematiseren en lanceren van themaparken met de beste business partners. Met CFE en Plopsa hebben we een jarenlange succesvolle relatie. Ook voor de komende jaren willen wij gaan groeien met het aantal themaparken in Centraal- en Oost-Europa.”

Themapark Gdansk
CEO Plopsa Group Steve Van den Kerkhof: “Op basis van de jarenlange goede relatie die we met CFE hebben is het een logische stap dat we de bouw van het derde themapark in Polen, ditmaal in Gdansk aan ze toevertrouwen. De eerste twee parken zijn door CFE zowel binnen budget als binnen de planning opgeleverd. Een opmerkelijk prestatie te noemen en we zien de bouw van het themapark in Gdansk dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Succesvolle uitvoering
Bruno Lambrecht, verantwoordelijk voor CFE Polen: “Als multidisciplinaire groep gaan we steeds tot het uiterste voor onze partners en streven we voor ieder project naar maximale klantentevredenheid. Zoals bij de bouw van de twee voorgaande themaparken, engageren wij ons opnieuw tot een succesvolle uitvoering van dit derde themapark. Wij zijn dan uiteraard zeer verheugd met de toewijzing van deze nieuwe opdracht en danken Plopsa Group en Momentum Leisure voor het gestelde vertrouwen in CFE.”

Tri-City, Polen
De Hanzestad Gdansk maakt onderdeel uit van Tri-City: de drie aan elkaar gegroeide steden Gdansk, Sopot en Gdynia, met in totaal meer dan één miljoen inwoners en bovendien een zeer geliefde toeristische bestemming. Het zal het eerste themapark zijn in die regio, gelegen aan de ringweg. In het themapark zullen attracties te vinden zijn gethematiseerd met de bekende figuurtjes van onder meer Plopsa, waaronder Maja de Bij en Wiki de Viking.

================================

Over:
Plopsa Groep
Plopsa, de themaparkdivisie binnen Studio 100, baat 10 themaparken uit die gemiddeld goed zijn voor zo’n 3 miljoen bezoekers per jaar. De Plopsa-parken bieden het plezier van topattracties voor groot en klein in een unieke omgeving. In België bevinden zich Plopsaland De Panne, de waterparken Plopsaqua De Panne en Plopsaqua Landen-Hannuit, het overdekte Plopsa Indoor Hasselt, het gloednieuwe Plopsa Station Antwerp in het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal en Plopsa Coo in de Belgische Ardennen. In 2010 werd het eerste Nederlandse indoor themapark, Plopsa Indoor Coevorden, geopend. Datzelfde jaar werd ook het bestaande Duitse Holiday Park overgenomen. Op 29 september 2018 opende Plopsa haar eerste pretpark in Polen: Majaland Kownaty. Op 30 april van dit jaar volgende de opening van het tweede Poolse Plopsa-park in de hoofdstad: Majaland Warsaw. Naast de parken beheert Plopsa ook een externe Plopsa Winkel in Wijnegem Shopping Center, het Proximus Theater in De Panne, het allereerste, betoverende Plopsa Hotel en het campingresort Plopsa Village, beiden in De Panne. 

CFE
CFE is een multidisciplinaire geïntegreerde groep die zich richt op aantrekkelijke groeimarkten in België,
Luxemburg en Polen. Dankzij toonaangevende bedrijven en innovatieve projecten is de groep actief in vier kernactiviteiten: vastgoedontwikkeling, multitechnieken, bouw & renovatie, en investeringen. Van acquisitie tot onderhoud: met complementaire expertise biedt CFE end-to-end oplossingen aan haar klanten. De groep ontwikkelt de wereld van morgen door haar voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid, haar drang naar innovatie en haar wil om een impact te hebben op de maatschappij. Die ambitie maakt CFE waar met gepassioneerde medewerkers en sterke partnerships. 

Momentum Leisure
Momentum Leisure (onderdeel van Momentum Capital) is een pioneer in het creëren van vooraanstaande themaparken in Centraal- en Oost-Europa. Momentum Leisure werkt samen met entertainment-, retail- en leisuremerken van wereldklasse om aldaar themaparken te lokaliseren, te bouwen en te lanceren. Sinds 2008 is samen met business partners een collectieve expertise, kennis en knowhow opgebouwd om families en bezoekers gegarandeerd plezier te bezorgen. Momentum Leisure heeft in een Joint Venture met Plopsa Groep twee parken operationeel in Polen (Majaland Kownaty nabij Berlijn en Majaland Warschau) en twee themaparken in ontwikkeling (Majaland Gdansk en een waterpark in Warschau). Momentum Leisure heeft in totaal 10 themaparken in haar groeistrategie opgenomen waarbij veiligheid, familie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Momentum Leisure | Theme parks in Central and Eastern Europe