Leisure / 14 juli 2024

Paramount kiest voor Momentum Leisure voor themaparken in Centraal-Europa

Paramount, één van ’s werelds grootste media- en entertainment bedrijven, erkent het potentieel van de Centraal-Europese markt en neemt direct positie in met een overeenkomst om de themaparken van Momentum Leisure aldaar verder in te richten en uit te breiden. Paramount stelt daarvoor de bekende karakters van haar dochterbedrijf Nickelodeon beschikbaar, waaronder SpongeBob SquarePants, Teenage Mutant Ninja Turtles en Dora.

Drie themaparken operationeel na investering van 150 miljoen euro
Met een investering van 150 miljoen euro, mede vanuit haar grootste aandeelhouder Momentum Capital, heeft Momentum Leisure drie operationele parken opgeleverd in het Pools-Duitse grensgebied nabij Berlijn (2018), Warschau (2022) en, sinds afgelopen weekend officieel geopend, in Gdansk.

Uitbreiding bestaande en nieuwe themaparken met Nickelodeon thema’s
Paramount Location-Based Entertainment & Experiences en Momentum Leisure zijn gezamenlijk overeengekomen om de drie operationele parken verder te thematiseren en nieuwe themaparken te realiseren in sterke metropoolgebieden van Centraal-Europa. In de samenwerking zal Momentum Leisure als eigenaar de bouw en uitbating van de parken verzorgen. Paramount levert voor lange termijn design- en licentiediensten. Momentum Leisure heeft met haar operationele parken bewezen om aan de hoge kwaliteitseisen van design en thematisering van Paramount te voldoen.

Markt van 55 miljoen inwoners
Momentum Leisure heeft bij Paramount langlopende exclusiviteit bedongen voor het gebruik van Nickelodeon karakters in haar parken. De exclusiviteit betreft een markt van ruim 55 miljoen mensen in Centraal-Europa, waaronder Polen. Paramount en Momentum Leisure hebben de samenwerkingsovereenkomst afgelopen weekend ondertekend tijdens de officiële opening van het Momentum Leisure themapark in Gdansk, waar de eerste buitenzone met Nickelodeon thema’s nog dit jaar wordt gerealiseerd.

Paramount verstevigt met Centraal-Europa direct mondiale marktpositie
Na de samenwerking met Parques Reunidos, sterk vertegenwoordigd met themaparken in onder meer West-Europa, kiest Paramount nu dus voor Momentum Leisure voor haar groei met themaparken in Centraal-Europa. Dit gedeelte van het Europese continent betreft een sterke groeimarkt waar themaparken voor het eerst geïntroduceerd worden. Met haar bestaande parken en ruim 200 hectare bouwgrond voor groei, is Momentum Leisure, onder leiding van CEO Wouter Dekkers, de partner voor Paramount om Nickelodeon verder te introduceren in thema- en waterparken.

Momentum Leisure ontvangt 20 miljoen euro aan extra groeikapitaal
Momentum Leisure heeft voor de verdere realisatie van haar groeistrategie het afgelopen half jaar een verse kapitaalinjectie ontvangen van 20 miljoen euro van Momentum Capital, dat met ongeveer 50% van de aandelen in eigendom de grootste aandeelhouder van Momentum Leisure is. Momentum Leisure is volledig gefinancierd door haar aandeelhouders en heeft geen externe (bank)financiering.