Lighting / 30 januari 2024

Samenwerking Seaborough en Current Chemicals aan baanbrekende fosforoplossing

Amsterdam, 29 januari 2024 - Current Chemicals en het Nederlandse LED-technologiebedrijf Seaborough B.V. gaan samenwerken om EuroLED®, Seaborough's nieuwe fosfortechnologie op nanoschaal voor zeer zuinige LED-lampen, voor de markt beschikbaar te maken.

15 procent energiezuinigere LEDs
De EuroLED® technologie van Seaborough maakt het mogelijk om fosforen, op basis van nanodeeltjes met zogenoemde Eu3+, toe te passen in LED-lampen. Deze nieuwe fosforen maken warm witte LEDs 15 procent efficiënter dan LEDs met courante fosforen. In het gezamenlijke project zal de Amsterdamse lichtinnovator Seaborough verantwoordelijk zijn voor het optimaliseren van de materialen op laboratoriumschaal en voor de technologieoverdracht. Current Chemicals zal verantwoordelijk zijn voor het opschalen van het productieproces en deze fosforen als eerste bedrijf op industriële schaal gaan produceren.

Programmadirecteur Marie Anne van de Haar van Seaborough: "Volgens de Verenigde Naties is bijna 20 procent van het elektriciteitsverbruik en 6 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd toegeschreven aan verlichting. LED-verlichting is essentieel in de energietransitie en verduurzaming. Een extra efficiencytoename van 15% door toepassing van onze nieuwe technologie kan hier aanzienlijk aan bijdragen. Wij zijn blij dat we met Current Chemicals de productiekracht hebben gevonden om onze vinding naar de markt te brengen. Diverse prognoses wijzen uit dat de markt voor LED-verlichting tot 2030 jaar op jaar met 11 procent groeit. Wij denken hierin met EuroLED® een aanzienlijke positie te kunnen innemen, zowel qua verduurzaming als qua marktaandeel."

Prof. dr. Andries Meijerink, hoogleraar vastestofchemie aan de Universiteit Utrecht: "Europium zendt geweldig efficiënt rood licht uit maar door slechte absorptie kon het tot nu toe niet gebruikt worden in LED-lampen. Een uniek concept van Seaborough biedt de oplossing: door nanodeeltjes met Europium te koppelen aan goed absorberende nanodeeltjes wordt efficiënte emissie van rood licht gecombineerd met sterke absorptie van blauw licht. Het optimaliseren van deze interactie tussen deeltjes op de nanoschaal is niet alleen prachtige wetenschap maar kan ook zorgen voor efficiëntere witte LED- lampen."

Bill Cohen, Vice President & General Manager van Current Chemicals: "Wij zijn verheugd om samen te werken met het team van Seaborough om fosforen op basis van EuroLED® technologie te gaan produceren om de commercialisering van deze innovatie mogelijk te maken en zo te komen tot aanzienlijk efficiëntere LED-verlichting."

Over Current Chemicals
Current Chemicals, een divisie van Current, is fabrikant van speciale materialen met meer dan 70 jaar ervaring in zeer zuivere lichtgevende materialen, waaronder LED-fosforen en zeldzame aardverbindingen. De gepatenteerde TriGain®KSF/PFS rode fosfor van Current maakt 90 CRI-verlichtingsproducten en LED-achtergrondverlichtingsdisplays mogelijk met de rijkste, meest levendige rode kleur die beschikbaar is op LED. Naast de groei van Current op het gebied van fosforen ondersteunen we klanten in de chemische productie en de ontwikkeling van materialen en formuleringen voor diverse markten, zoals energieopslag/-conversie en gespecialiseerde coatings. Kijk voor meer informatie op www.currentLighting.com.

Over Seaborough
Seaborough is een in Amsterdam gevestigd R&D-bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame LED-verlichting en nanotechnologie. Seaborough bedenkt, ontwikkelt en vermarkt innovaties, ontwikkeld in het eigen laboratorium, door middel van licentieverlening op haar patenten. Kijk voor meer informatie op www.seaborough.com.