Ga terug

Mogelijk tweede grote industrie-testcase voor CEG in 2019

Opnieuw hebben twee potentieel nieuwe klanten interesse getoond om 1.000 ton biokolen van CEG te bestellen voor een proefverbranding in hun energiecentrale. Het is de eerste grote stap naar een afnamecontract met beiden.

Eerder dit jaar boekte CEG een flink succes bij een Franse centrale die tijdens een test op louter CEG bio-kolen heeft gedraaid. Daarnaast heeft CEG haar productieproces verder gefinetuned en vereenvoudigd.

ceg biopellets

CEG maakt biokolen uit houtafval, zaagsel en snoeihout met dezelfde energetische waarde als fossiele steenkool. Aan de technologie ligt een gepatenteerd torrefactieproces (een soort van roosteren zoals bij koffiebonen) ten grondslag, waardoor de biomassa onder meer vocht verliest en daarom 35-40 % meer energie dichtheid heeft als white pellets. Daarmee wordt er bezuinigd op vervoer en dus ook daarin op CO2-uitstoot.

Bijzonder aan de CEG-biokolen is dat tijdens het productieproces van houtsnippers uit reststromen naar kolen, teer wordt onttrokken aan de biomassa die van nature in hout zit. CEG heeft dit proces met succes efficiënter gemaakt. In plaats van negen verschillende deelprocessen, is dit versimpeld naar één proces, waardoor er ook minder machines nodig zijn. Sinds juni is de methode operationeel en gaat het geïmplementeerd worden in de nieuw te bouwen fabriek van Baltania in Estland.

In de aankomende maanden worden er gewerkt aan de verdubbeling van de capaciteit van dit nieuwe productieproces, waar ook twee uitvindingen zijn gedaan die nu aan het CEG-patent toegevoegd worden.