Ga terug

Seaborough Consortium ontvangt subsidie van een miljoen euro

Donderdag 4 oktober ontving een consortium onder leiding van Seaborough een subsidie ter hoogte van een miljoen euro. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Rotterdam, voorgezeten door staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer. De subsidie is bedoeld voor het voortzetten van de baanbrekende werkzaamheden van Seaborough in de ontwikkeling van een nieuwe generatie hoogwaardige LEDs en werd namens Seaborough in ontvangst genomen door Dr. Marie Anne van de Haar.

Participatie Seaborough ontvangt subsidie

Het consortium richt zich op de ontwikkeling van rode fosfor voor LEDs die ongeëvenaard efficiënt hoogwaardig wit licht produceren. Naast Seaborough wordt het consortium gevormd door de Duitse bedrijven Fraunhofer, FGK en MJR PharmJet.

Martijn Dekker, CEO van Seaborough, reageerde: “Ledverlichting levert enorme energiebesparingen op, maar vaak wordt de lichtkwaliteit ervan niet als vergelijkbaar ervaren met de traditionele lichtbronnen die worden vervangen door LED. De oorzaak hiervan is het ontbreken van efficiënte rode fosfor om toe te passen in de LED-technologie. Rood licht is nodig om het kleurenspectrum compleet te maken en een goede lichtkwaliteit te garanderen. Het is Seaborough gelukt een oplossingsrichting hiervoor te vinden en tegelijkertijd lucratieve activiteiten voor Europese stakeholders in deze groeimarkt aan te jagen. Onder leiding van ons bedrijf zal het consortium een nieuwe rode fosfor ontwikkelen op basis van een fundamenteel nieuwe technologie.”

Bij de productie van LEDs moet momenteel een keuze worden gemaakt tussen ofwel efficiëntie (energiebesparing), ofwel kleurweergave (lichtkwaliteit). Dit heeft ertoe geleid dat in de hele bedrijfstak vooral producten werden geproduceerd die een lage lichtkwaliteit geven en een ‘koud’, blauwachtig licht uitstralen dat voor de gewone consumenten niet aantrekkelijk is. Het gevolg hiervan is weer een negatief effect op de acceptatie van ledverlichting en op de energiebesparing waar mensen recht op hebben.

Martijn van Rheenen, CEO van Momentum Capital, licht toe: “Ik ben er trots op dat onze participatie Seaborough erin is geslaagd de Eurostars-jury ervan te overtuigen dat Seaborough op het punt staat een doorbraak te boeken in het verder minimaliseren van de milieuschade door de kleurweergave van LED op een niveau te krijgen dat acceptabel is voor de eindgebruiker. Op dit moment wordt 19% van de wereldwijde elektriciteitsconsumptie verbruikt door verlichting. Met deze nieuwe technologie zouden we dat percentage met hele procentpunten kunnen verlagen – wereldwijd een gigantische energiebesparing. Het inspireert en motiveert ons om daar onderdeel van te zijn en deze industrie ten goede te veranderen.”

Van probleem

19% van de wereldwijde elektriciteitsconsumptie wordt verbruikt aan verlichting.

Tot oplossing

Het uitvinden, ontwikkelen en vermarkten van baanbrekende innovaties op het gebied van LED technologie en aanverwante toepassingen kan de elektriciteitsconsumptie drastisch terugdringen en de kwaliteit van leven verhogen.