7 mei 2020

Momentum, haar ondernemingen en de effecten van corona

Vanzelfsprekend ervaren ook Momentum en haar ondernemingen de effecten van de coronamaatregelen en de corona-crisis. De strategie die Momentum zal toepassen biedt heldere kaders en handvatten voor alle deelnemingen van Momentum. Hieronder lees je over onze methode en prioritering voor de komende periode, gevolgd door een rondje langs de dochterondernemingen met nieuws omtrent het coronavirus.

Onze hoogste prioriteit is de gezondheid van onze medewerkers. Wij treffen solide maatregelen om onze business aan te passen naar de nieuwe veiligheids- en gezondheidsnormen. Tevens werken wij samen met de ondernemingen voor het aanpassen van hun business om samen gezond uit deze crisis te komen.

Wij volgen nauwlettend de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Wij hebben ons voorbereid op een korte periode van extreme business impact, mogelijk gevolgd door een langere periode van recessie. Dit doen wij door de impact op onze business onder verschillende scenario’s te definiëren. Financiële stresstests geven ons kennis over de robuustheid van Momentum en haar ondernemingen. Wij hebben een uitvoerige contingency planning gedefinieerd waar wij op kunnen terugvallen. Verder hebben wij afspraken met leveranciers beoordeeld en veiliggesteld.

Vanuit deze gedegen basis zullen wij verder ondernemen. Wij zijn voorbereid om in te springen op kansen, vooral om gezamenlijk en verantwoord met andere ondernemers een gebalanceerde oplossing te gaan bieden voor uitdagingen met betrekking tot de primaire behoeften van mens en maatschappij. Wij onderzoeken blijvend manieren om zowel op kleine, als op grote schaal duurzame oplossingen te bieden met een lokale benadering, zoals wij altijd al deden.

Energy

De bouw van Baltania loopt enige vertraging op, omdat er een aantal onderdelen uit Italië en China voor onder andere de droger nog niet geleverd kunnen worden. De verwachting is dat de opening van Baltania - met het oog op de effecten van de lokale verordening - verschoven zal worden van medio juli naar eind augustus.

Voor Primco BMC Lelystad was maart relatief een goede maand. De warmtevraag was groter door een aantal koude nachten, en ook doordat mensen meer thuis zijn. Daarnaast ligt de NUON-centrale stil wegens onderhoud dat door de coronabeperkingen langer duurt, waardoor Primco ook die warmtevraag heeft moeten opvangen. Ook de maand april ziet er voor Primco goed uit.

Parenco Hout had in maart een iets lagere omzet door gemiste zendingen naar China, omdat er te weinig zeecontainers beschikbaar waren. Daar stond wel tegenover dat de marges hoger waren dan gebudgetteerd door goede inkoop in Duitsland en betere verkoopprijzen door het hamsteren van Nederlandse klanten (tuinhout, verpakkingen & pallets).

De werkzaamheden bij CEG gaan door. Het vergt wel een grote investering van het personeel in Derby dat op vrijwillige basis strictere coronamaatregelen in familiare sfeer in acht heeft genomen. Dit om zoveel mogelijk uitval te voorkomen in deze cruciale ontwikkelingsfase van de torrefactiereactoren. We zijn het personeel zeer dankbaar voor zo'n grote inzet. Momentum heeft alle lokale medewerkers van CEG ook een mooi paaspakket toegestuurd en heeft daarbij hulp gekregen van een van onze co-investeerders die alle gezinnen heeft voorzien van tulpen. Heel bijzonder om te zien hoe dit mogelijk werd gemaakt. Dank daarvoor.

Leisure

Door de lockdown in Polen is het op dit moment verboden om met grote groepen mensen bijeen te komen. In heel Europa geldt ook een evenementenverbod. Dit heeft uiteraard gevolgen voor Majaland Kownaty in Polen, dat op dit moment nog steeds gesloten is.

Het levert wel enig voordeel op bij de bouw van de Wickiezone, omdat de bouwwerkzaamheden in een leeg park makkelijker zijn. Ander beoogd voordeel is dat bij een eventuele snelle opening ook het restaurant, dat op 16 mei opgeleverd wordt, klaar kan zijn.

Op het hoofdkantoor van Plopsa in De Panne in België wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuw scenario om op termijn op basis van “1,5 meter social distance” open te kunnen gaan met alle parken van Plopsa. Daarbij zullen de parken in twee shifts opengaan en op een derde van de normale bezoekerscapaciteit draaien. Bij de deur zal de temperatuur van bezoekers gemeten worden en overal zullen 1,5 meter wachtvakken op de grond geschilderd worden. De meet & greets met de Studio100-karakters zullen tijdelijk niet plaatsvinden. Met deze maatregelen moet de veiligheid van bezoekers en personeel gewaarborgd worden.

Plopsa-CEO Steve Van Den Kerkhof gaf deze maand een interview aan de grootste krant in België, Het Laatste Nieuws. Hierin licht hij de plannen van de Plopsa Group toe.

Klik hier om het interview te lezen

Lighting

De grootste lichtbeurs Light + Building in Frankfurt am Main werd in februari afgelast. Seaborough had een hele reeks afspraken staan met verschillende partijen die grote interesse hebben in de diverse programma's. De beurs is voorlopig uitgesteld en we doen de meetings nu online en we bereiden ons voor op een mogelijke nieuwe beurs in september.

We hebben net een doorbraak geforceerd in ons EuroLED-programma waar we met nieuw rood-emitterend materiaal warmer wit ledlicht ontwikkelen. We werken onder meer samen met de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Lyon die dit materiaal voor ons hebben ontwikkeld. Helaas zijn de laboratoria van deze universiteiten momenteel door de coronamaatregelen gesloten.