7 mei 2020

Het Mijn Momentum Portaal in een notendop

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de eerste versie van het ‘Mijn Momentum Portaal’, dat in mei de lucht in gaat en waarmee onder meer de Leisure-conversie wordt verwerkt. Een gesprek met Momentum-contractmanager Bram Munnik over gemak, digitale handtekeningen en transparantie.

Momentum Capital is bijna anderhalf jaar bezig met dit project. In eerste instantie om een efficiency-slag te maken ten aanzien van vastlegging en nog meer transparantie richting investeerders bij Momentum.

Vele voordelen

De laatste jaren zijn er steeds meer bedrijven opgestaan in de financiële wereld die producten aanbieden om de administratie van investeringsportefeuilles te beheren: zogenaamde investor services providers. "Dit heeft meerdere voordelen", vertelt contractmanager Bram Munnik. "Het is in essentie efficiënter, alle documenten die benodigd zijn voor een verplichte controle op de identiteit van co-investeerders zijn eenvoudig te rubriceren en vast te stellen, het is uiterst transparant, compliance is beter gewaarborgd en producten worden gestandaardiseerd."

Vertrouwen toezichthouders

"Dat laatste", zegt Bram Munnik, "is nodig om in een web-omgeving contracten voor de aankoop van nieuwe bonds of certificaten te kunnen realiseren. Kortom, contracten moeten aan een reeks standaardvoorwaarden voldoen, waardoor een transactie volledig via het portaal afgewikkeld kan worden. Naast het gemak voor onze co-investeerders, maken we samen met de co-investeerders van Momentum de volgende stap ten aanzien van onze langdurige wens om onze interne beheersing en administratieve organisatie ook digitaal in te richten om zo het belang van onze stakeholders ten alle tijden te blijven waarborgen."

Samenwerking IQEQ

Momentum Capital werkt samen met investor services provider IQ-EQ, een gerenommeerd bedrijf, dat na een weloverwogen tender is geselecteerd door Momentum. Gaandeweg in de samenwerking werd al snel duidelijk dat een web-portaal veel voordelen en gemakken zou bieden voor de co-investeerders. Wat Bram met zijn team toen nog niet had voorzien, is dat door de ontwikkelingen omtrent COVID-19 het portaal zelfs een heel goede uitkomst is. Zeker omdat er dit jaar meerdere aanbiedingen op de agenda staan voor Momentum en haar dochterondernemingen.

Voordelen webportaal

Maar welke voordelen heeft het Mijn Momentum Portaal nu eigenlijk? Bram Munnik: “Investeerders met conversiemogelijkheden in Leisure krijgen als eerste toegang tot een versie van het portaal. Hiervoor is gekozen omdat we zo beter de co-investeerders kunnen begeleiden ten aanzien van de mogelijke conversiebehoefte.  Klanten kunnen beveiligd inloggen en zien op welke posities zij conversiemogelijkheden hebben. Ze zien een overzicht van rentes, looptijden en je kunt de documentatie inzien. En uiteindelijk, en dat is het mooie, kun je de feitelijke conversie uitvoeren.”

Een ander voordeel komt in de volgende fase, kort volgend op de conversies van Leisure. “Dan kunnen alle investeerders hun posities, contracten, jaaropgave en documentatie inzien. Vanaf dat moment is het ook mogelijk om in het portaal Momentum-producten aan te schaffen. Dit onderdeel zal pas afgerond worden na de Leisure-conversie, maar dan krijgt u alvast een idee waar het Mijn Momentum Portaal naartoe gaat."

Digitaal tekenen

En hoe zit het dan met het zetten van de alom vertrouwde handtekening met de pen? De contractmanager moet even lachen: “Dat gaat wel wat anders! Akkoorden gaan straks digitaal via een beveiligd inlogprotocol net als bij de meeste banken. Ik verwacht daarom ook dat het contact tussen investeerders en de collega’s Paul, Christian, Onno en Joost en tevens Martijn en Susanne verder de diepte ingaat. Zij hebben dan meer tijd om met onze investeerders te praten over de inhoud, de dochterondernemingen en de strategie. De administratie zit vanaf dan in het Mijn Momentum Portaal.”

Heeft u conversiemogelijkheden Leisure? Dan ontvangt u binnenkort informatie en een uitnodiging om kennis te maken met de Mijn Momentum-omgeving. Als u vragen heeft kunt u uiteraard altijd contact opnemen met de eerdergenoemde collega’s van Investor Relations.